marți, 30 decembrie 2008

Revista Scolii " Teiul Doamnei " Teis Nr. 1 DECEMBRIE 2007 PAG 23

ŞTIAŢI CĂ :

- La ruşi, se împodobeşte un brad, se fac petreceri în familie şi se aşteaptă colindătorii cu nuci şi colaci. Foarte actuală în zonele rurale este plimbarea cu troica, o sanie trasă de cai.
- La finlandezi, ţara de unde se spune că vine Moş Craciun, se organizează plimbări cu sania trasă de un ren. Cei ce doresc să meargă pe urmele lui Moş Craciun dorm în corturi, mănâncă vânat şi spun poveşti.
- La francezi, Père Noél este aşteptat de copii cu un ciorăpel cusut special care atârnă la gura căminului.
- Italienii, în aşteptarea lui Babo Natale, mănâncă un cozonac în formă de tort, numit panetone.
- Copiii americani îl aşteaptă pe Santa Claus în faţa ferestrelor; şi ei au un brăduţ împodobit şi ciorăpel la gura căminului.

- Marele Zid Chinezesc a fost construit în urmă cu peste 2000 de ani şi are o lungime de cel puţin 3000 de km, traversând nordul Chinei.
- În Oceanul Pacific, la 1000 de km depărtare de ţărmul Americii de Sud, erupţiile vulcanice au format Arhipelagul Galapagos. Insulele şi insuliţele acestui arhipelag se află în calea unui curent de aer rece venit din Antarctica. Situat la incrucişarea vânturilor şi a curenţilor puternici, arhipelagul a fost descoperit din întâmplare acum aproape 500 de ani.
- Aurul este primul metal pe care l-au descoperit oamenii. Cantitatea de aur extrasa pana acum din scoarta Pamantului ar ajunge pentru confectionarea unui inel care sa inconjoare globul pamantesc.
- Fara apa dulce, viata pe uscat ar fi imposibila. In prezent, viata civilizata presupune un necesar de apa de 150 de litri pe zi pentru o persoana.
- Un pui de balena are 5 m lungime
- Iepurele, in timpul hibernarii, bataile inimii se reduc de la 88 de batai pe minut la 15 batai pe minut.
Dragomir Mihai si Popescu Gabriel-clasa a IV-a, Stoicescu Mihai si Dumitru Ramona-clasa a VI-a, Popescu Alin-clasa a VII-a, Moise Gabriela-clasa a VIII-a